Aanstekers door de jaren heen

Aanstekers zijn kleine, maar essentiële hulpmiddelen voor veel mensen in het dagelijks leven. Of het nu gaat om het aansteken van een kaars, het aansteken van het fornuis om te koken of het aansteken van een sigaret, aanstekers zijn een onmisbaar item voor veel mensen. Hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien als alledaagse voorwerpen, hebben aanstekers een interessante geschiedenis en hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van de menselijke beschaving.

In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van aanstekers en de verschillende soorten aanstekers die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Het begin

De geschiedenis van aanstekers gaat terug tot de 16e eeuw, toen de eerste vuursteen- en staalsets werden ontwikkeld. Deze sets bestonden uit een stuk staal en een stuk vuursteen. Door de stukken tegen elkaar te slaan, ontstond er een vonk die gebruikt kon worden om brandbaar materiaal aan te steken. Deze sets waren populair bij avonturiers en pioniers die vaak ver van de beschaving leefden.

De eerste aanstekers werden ontwikkeld in de 17e eeuw en waren gebaseerd op het principe van wrijvingsvuur. Ze bestonden uit een metalen doosje met een ruw oppervlak aan de binnenkant en een stalen staafje dat over het oppervlak kon worden gewreven om vonken te creëren. Dit type aansteker was moeilijk te gebruiken en kon alleen door ervaren gebruikers worden bediend.

De komst van lucifers en gasaanstekers

In de 19e eeuw werden lucifers uitgevonden, die het gemakkelijker maakten om vuur te maken. Lucifers waren goedkoper en gemakkelijker te gebruiken dan wrijvingsvuuraanstekers en werden al snel een populair alternatief. Lucifers hadden echter hun nadelen: ze waren gevaarlijk en konden gemakkelijk in brand vliegen, waardoor veel ongelukken en branden ontstonden. Bovendien konden ze nat worden en dan niet meer worden gebruikt.

In de jaren 1920 werden de eerste aanstekers ontwikkeld die op butaangas werkten. Deze aanstekers waren veiliger en betrouwbaarder dan lucifers en wrijvingsvuuraanstekers. Ze waren ook gemakkelijker te gebruiken en konden worden bijgevuld. De eerste butaangasaansteker werd in 1928 in Duitsland uitgevonden en werd al snel populair in Europa en de Verenigde Staten.

De aansteker van vandaag de dag

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten aanstekers op de markt, waaronder wegwerpaanstekers, navulbare aanstekers, aanstekers met gasontsteking en elektronische aanstekers. Wegwerpaanstekers zijn goedkoop en handig voor eenmalig gebruik, maar navulbare aanstekers zijn beter voor het milieu en kunnen op de lange termijn kosten besparen.

Aanstekers met gasontsteking zijn gemakkelijk te gebruiken en betrouwbaar, terwijl elektronische aanstekers worden gevoed door een oplaadbare batterij en kunnen worden gebruikt om sigaretten, kaarsen en andere soorten vuur aan te steken. Sommige elektronische aanstekers hebben zelfs een USB-oplaadpoort, waardoor ze nog handiger zijn voor onderweg.

Kortom, tegenwoordig is er voor ieder wat wils als het op aanstekers aankomt! En dat is maar goed ook, want aanstekers worden nog steeds ontzettend veel gebruikt. Niet alleen functioneel, maar ook promotioneel. Zo zijn bedrukte aanstekers bijvoorbeeld erg populair om in te zetten als reclame.

Aanstekers worden op deze manier ware collectors items en zullen dus nog niet zo snel uit onze samenleving verdwijnen.

Pspweb.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart